September 8, 2024, 5:05 pm
Home Razboieni - file de istorie

Razboieni  -  file de istorie


Satele din bazinul Valea Alba faceau parte in veacurile trecute din Ocolul Mijlociu al tinutului Neamt.

Asezarea Uscati, staveche si razaseasca, numita astazi  Razboienii de Jos, este mentionata pentru prima data in documentul din 26 octombrie 1439, cand apartinea lui Ion Uscatu si caruia pentru servicii credincioase i s-a confirmat stapanirea de catre fii lui Alexandru cel Bun, Ilie si Stefan Voievozi.

Pe vremuri avea aspect de targusor datorita pravaliilor care se ingramadeau in centru, dezvoltarea satului luand amploare in jurul Manastirii Razboieni, pe mosia proprietarului Prajescu, aceasta intrand in 1790  in proprietatea Sturzestilor care, in 1811, au donato spitalului Sf. Spiridon din Iasi. Totoiesti, sat care s-a aflat in componenta comunei Razboieni, este mentionat intaia oara la 20 decembrie 1414, denumirea venind de la unul Totoiu.

Satul Marginea se afla la nord de actualul sat Razboieni, se invecineaza cu dealul Tibucani, este un sat cu o vechime de peste 200 de ani, asezat la marginea padurii, dupa care si-a luat si numele. Valea Alba, sat mic, apare mentionat la 8 iunie 1791, iar in harta din 1835 este notat cu 21 gospodarii.

Dupa cum am amintit in prima parte a lucrarii denumirea Razboieni apare la 31 martie 1612 ea datorindu-se evenimentelor ce au avut loc pe aceste meleaguri(lupta din data de 26 iunie 1476 – intrega Moldova era locul „razboiului”). Timpesti(actuala Valea Mare) apare mentionat la 2 decembrie 1549, iar denumirea provine de la unul Timpa.

Denumirea satului Borseni nu se regaseste in documente dar se pare ca provine de la unul Bors, iar in „Marele Dictionar Geografic al Romaniei” editia 1902 este mentinat:”Borseni, deal in comuna Uscati, plasa de Sus-Mijlocul,jud.Neamt”     

Teritoriul din lungul Paraului Alb se pare ca a format candva o anumita unitate administrativa, de vreme ca gasim in Sfatul domnesc pe dregatorul „Vlad de la Valea Alba”(2 august 1414), pe „Craciun Belcescu, Monumentul de la Razboienide la Valea Alba”(20 dec 1414) si pe Ion Uscatu(26 oct 1439)

Momentul anilor 1877-1878,  cand intreaga tara a sprijinit lupta pentru independenta nationala precum si vestitul apel a lui Mihail Kogalniceanu care cerea tuturor romanilor sa sprijine inarmarea tarii(„avem brate nu avem pusti”) a avut un larg ecou in intregul bazin Valea Alba, inclusiv in satul Razboieni si in special in colectivul de maici al schitului Razboieni.

Dar cea mai inalta dovada de patriotism rezulta din tinuta ostasilor-tarani care au luptat in cadrul regimentului 15 Dorobanti si au cazut eroic pe campul de lupta de la Plevna, Grivita si Rahova.

Regimentul 15 Dorobanti a luat fiinta in anul 1877,  la 8 octombrie 1878, drapelul lui a fost decorat cu Crucea „Trecerea Dunarii”, iar in anul 1891 a primit numele de Regimentul „15 Razboieni” (dupa „Albumul armatei romane” Buc. 1902 si „Monitorul oastei” nr.28 din 13 iulie 1891, p. 913-914).

Dupa numai 6 ani de la aparitia regimentului „15 Razboieni”, ofiterii si ostasii dezveleau un frumos monument inchinat inclestarii din 26 iulie 1476.Cu aceasta ocazie a fost organizata o uriasa manifestare populara care se continua si astazi.

In timpul rascoalei din 1907 au fost semnalate anumite miscari la nivel de comuna,Monument Manastirea Razboieni ele fiind coordonate de invatatorul Ungureanu.

Atat primul razboi mondial cat si cel de al doilea razboi mondial au fost evenimente la care locuitorii comunei Razboieni au participat activ, dovada fiind numarul mare de veterani si a celor cazuti in cele doua conflagratii.

In curtea interioara a Manastirii Razboieni se afla un cimitir al eroilor ostasi morti in cel de al doilea razboi mondial, cimitir ce a fost reamenajat si sfintit in anul 1997, ocazie cu care la manifestari, pe langa oficialitatile locale, au participat si generalii Mircea Chelaru Sef Corp Armata Moldova si Balan Neculai