September 8, 2024, 3:28 pm
Home Sarbatoare Razboienilor

 

SARBATOAREA RAZBOIENILOR


Stans legata de unul din edificiile existente in comuna si anume Monumentul ridicat in parcul comunal, se desfasoara poate cea mai mare manifestare care are loc de-a lungul bazinului Vaii Albe si anume Sarbatoarea Razboienilor.

Sarbatoarea Razboienilor care a avut loc la 30 august 1903 s-a desfasurat sub directulSarbatoarea Razboienilor patronaj al lui Spiru C. Haret – ministrul cultelor si instructiunii publice.

La 4 iulie 1904 s-a comemorat la Razboieni, ca in intreaga tara, personalitatea  domnitorului moldovean, ocazie cu care s-au distribuit in zona peste 100 exemplare din vol. lui N. Iorga, Istoria lui Stefan cel Mare.

Atractia istorica a zonei este deosebita, chiar in anul rascoalei N. Iorga a vizitat legendarele locuri de la Valea Alba.

In perioada interbelica a fost reluat firul sarbatorii. La 1 decembrie 1923, sarbatorindu-se 5 ani de la desavarsirea unitatii nationale, la monumentul de la Razboieni a avut loc un adevarat pelerinaj.

Un moment aparte este cel petrecut la 30 august 1940, cand tara era indoliata de hotararile nefaste luate la Viena, la monument s-a produs spontan o intalnire care a dezaprobat dictatul, tot atunci, profesorul transilvanean, Ilie Minea de la Universitatea din Iasi a tinut o impresionanta cuvantare.

La 500 de ani de la batalia de la Valea Alba, pe data de 25 iulie 1976, a avut loc una din cele mai de amploare manifestari, pe scena construita in apropierea monumentului urcand pe rand Teatrul din Piatra Neamt , Filarmonica „George Enescu” din Iasi, corul veteranilor de razboi, coruri si formatii din Razboieni.

Dupa 1990  la sarbatorea Razboienilor a participat in doua randuri presedintele Romaniei Dl. Ion Iliescu, iar in 2004 Preasfintitul Daniil al Moldovei.

PROGRAM SARBATOAREA RAZBOIENILOR 2011 - vizualizeaza